Blog

11 posts

Tökéletes centrifugál öntvény csapatmunkával

Christian Laudenberg 2001 óta öntödevezető a Kuhn rozsdamentes-acél centrifugál öntödében. Már fiatal korában elbűvölte a fotográfia. “Napfelkelte az Öntödében” címet adta és jellemezte vele ezt a találó képet, amelyben a forró olvadék sugárzása meleg fénybe borítja az öntödét.

Napfelkelte az öntödében

A kompozit öntvény gyártás különleges pillanata, amikor a második üstből öntenek. Előtérben Enrico Heiden műszakvezető felügyeli az öntési sebességet. Harald Schwab forgatja a kézi kereket és borítja az üstöt a beömlő tölcsérbe.

Az összetett öntés precizitást és rutinos csapatmunkát igényel. Az sokoldalú előkészítés és a technológiai folyamat számtalan befolyásolási lehetőséget rejt magában. Néha hat öntödei munkás dolgozik együtt, amelyben minden mozdulat egy jól kidolgozott balett koreográfiára emlékeztet. Évtizedes tapasztalatra van szükség és egy csapatra, akik vakon bízhatnak egymásban ahhoz, hogy ezzel az eljárással egy különleges terméket hozzanak létre. A folyamatot éveken át tökéletesítették, így a kompozit öntés a Kuhn öntöde specialitásának számít.

A képen látható öntőgép kis mérettartományra (külső átmérő > 60 mm, belső átmérő > 22 mm) és 25 kg feletti öntvény tömegre alkalmas. Egyike a Kuhn öntödénél alkalmazott nyolc horizontális- és négy vertikális öntőgépének. Egy új koncepció szerinti öntőgép éppen most készül. Ezzel a berendezéssel a Kuhn öntödében 2.300 mm külső átmérőjű és 5.000 kg tömegű öntvény is gyártható. Mindegyik gép saját konstrukció, amelyeket a szerkezeti osztályon és a gépműhelyben folyamatosan tovább fejlesztenek, így a technika legújabb állására és a piac követelményeire azonnal reagálni tudnak.

Cindy Kuhn-Chuang festőművész is megörökítette a Kuhn rozsdamentes-acél öntöde munkatársainak munkakörnyezetét.

Cindy Kuhn-Chuang

KUHN EVO ALU 2016 – új nagy szilárdságú és hőálló ötvözet alumíniumipari csévélőhengerekhez

A Kuhn rozsdamentes-acél öntöde alkalmazásokra optimalizált anyagminőségeket kínál az ügyfeleinek. Alkalmazás-specifikus igényeknek megfelelő új anyagokat és ötvözeteket fejleszt. A Kuhn sokoldalú innovációs képességére példa az új KUHN EVO ALU 2016 anyagminőség. Piackutatással és alumíniumipari kapcsolatok felhasználásával fejlesztették ki csévélő hengerekhez az optimális anyagminőséget. A korábbi megoldásokhoz képest a célzott hőkezeléssel az anyag még jobban megfelel a specifikus feladatoknak és terheléseknek.

A lehetséges nemesítési fokozatokhoz tartozó mechanikai tulajdonságok az alábbi tábláztban találhatók:

Nemesítési fokozat Rp 0,2
[MPa]
Min.
Rp 0,2
(@500 °C)
[MPa]
Min.
Rm
[MPa]
Min.
A
[%]
Min.
Alkalmazási hőmérséklet [°C]
Max.
+ QT1 875 1050  8 300
+ QT2 750 550 850 10 550
+ QT3 500 425 650 12 650

A QT1 nemesítési fokozat főleg az alacsonyabb hőmérsékletű alkalmazásokat célozza – a nagy szilárdság közvetlenül kihat az alkatrész élettartamára és a biztonságára.

Az ötvözet második nemesítési fokozata (QT2) szintén jó mechanikai tulajdonságokat mutat – még akkor is, ha Al szalaggal együtt 550 °C alatti hőterhelést kell teljesíteni.

A KUHN EVO ALU 2016 ötvözet harmadik nemesítési fokozata (QT3) nagy hőmérséklet tartományra alkalmas – az Al szalag a hengeren még 600-650 °C hőmérséklettel is hőkezelhető (pl. diffúziós izzítás). Az ellenállóképességet ezeken a hőmérsékleteken tartós kúszásvizsgálattal igazolják.

A hőkezeléstől függetlenül az anyag korrózió- és cunder álló, így a lerakódás és a cunder már a múlté.

Meggyőződésünk, hogy a KUHN EVO ALU 2016 ötvözet, amit az alumínium szalag ipar számára fejlesztettünk ki, jelenleg a piacon található anyagokkal összehasonlítva a legjobb megoldást nyújtja.

Új C-S műszer a Kuhn öntödénél

A Kuhn Öntöde QA részlegének kiválóan felszerelt laboratóriuma újabb analítikai eszközzel bővült. 2016-tól a LECO Instrumente új C-S analitikai műszerével tovább optimalizálható az anyagvizsgálat. Az új berendezés kiegészíti az optikai spektrum analízist és az egyidejű égéselemzés lehetővé teszi szén és kén tartalom nagypontosságú meghatározását.

A választás a LECO legújabb CS744-es sorozatára esett, ami többek között az innovatív konstrukciónak is köszönhető. Modern technika kis helyen, párosulva a könnyű kezelhetőséggel. Az első három hónap igazolta a pozitív megítélést. A rövid elemzési idő, az IR technológia, a funkcionalitás és a Cornerstone szoftver könnyű használata megkönnyíti az öntöde mindennapi üzemét. A spektrum analízissel összehasonlítva nagyobb mérési biztonsággal lehet kielégiteni a vevői igényeket.

Gyártás a művész szemével

Cindy Kuhn-Chuang nem csak Andre Kuhn felesége és a cég munkatársa, de festőművész és énekesnő is. Tajvanban az egyik vezető kínai festőművész Prof. Wu Yan Ping mellett tanult, mielőtt a nyugateurópai festészeti stílusát többek között a Trier akadémián továbbfejlesztette.

Az itt látható képek 2005 és 2006-ban készültek. A gyártásról keltett benyomást adják vissza – a művészet szemével. Ezek, és további képek eredetiben láthatók a cégnél. A művész a gyártás tradicionális oldalát hangsúlyozza, míg a modern gyártóparkot legjobban a helyszínen lehet megítélni.

Gyártási folyamat

Mindent egy kézből – tervezéstől a szállításig

Az abszolút megbízhatóság alapelv a Kuhn öntödénél. Ezért és az információ veszteség elkerülése érdekében minden megbízást házon belül teljesít. Egy kontaktpartner kíséri végig a projektet a tervezésen és a tanácsadáson keresztül az anyagminőség fejlesztésen át az öntésig és a készre munkálásig.

A Kuhn 1980 óta széleskörű tapasztalatokat szerzett a CNC gépek területén és ebből következik, hogy ma a fúrást és a marást a legmodernebb megmunkáló központokban végzi.

Az anyagok kezelésére hét hőkezelő kemence áll
rendelkezésre és a hozzá kapcsolódó hegesztőben a varratokat röntgennel ellenőrzi.

Hónolással biztosítja az abszolút méretpontosságot és kívánságra a szerelést is vállalja.

Az átfogó szolgáltatást határidőre történő szállítás
teszi teljessé.

Mindezek a Rendelőnek minimális koordinálási igényt és maximális technológiai biztonságot jelentenek: Rövid átfutási idő, kiváló minőség.

Egy anyag, igényes alkalmazásokhoz: K030

A legkülönbözőbb méretű és anyagminőségű komplex acél alkatrészek gyártása a Kuhn Special Steel alaptevékenysége. A centrifugál öntési technológiával készült termékek tisztasági és tartóssági tulajdonságai messze felülmúlják a statikus öntéssel készültekét és a kovácsolhatóság szintén figyelemre méltó. A minőségi végtermékek létrehozásához az alkalmazott öntési technológia és az alkatrészek feldolgozása mellett kulcsfontosságú az alkalmazásokhoz illeszkedő anyagminőségek kiválasztása is.

Ezért fejlesztettük ki ezt a vevői igényeket kielégítő anyagminőséget: A KO30 olyan korrózióálló martenzites ötvözet, amely az akár 60HRC keménységével különösen kopásálló. Ennek következtében a feldolgozása nagy kihívást jelent, de a Kuhn a Rendelő termékrajzai alapján képes az alkatrészeket méretpontosan legyártani. Az anyagminőség fejlesztés, az öntéstechnológia és a feldolgozás együttműködése optimális gyártástechnológiát biztosít. Az új, nehezen forgácsolható KO30 anyagminőség átmérő tartománya 16-865 mm, a maximális falvastagság 130 mm és hosszúság 2.430 mm-ig terjed.

Továbbfejlesztett változat a KO30 és a KO27 variációja, amely minőségi kivitelben hegeszthető, ezáltal még szélesebb felhasználási területre alkalmas.
A több, mint tíz éve piacon lévő KO30 valódi sikertörténet: Malomipar és keveréstechnika, élelmiszer feldolgozó ipar és szivattyú gyártás különféle alkalmazásokhoz. Az első prototípus kifejlesztése óta ebből az anyagminőségből kb. 4.400 alkatrész került a piacra.

De a fejlesztés folytatódik a növekvő igényeknek megfelelően. Még nagyobb korrózióállóság még nagyobb terhelhetőség mellett. A múlt évtől van forgalomban a KO32. Két ágazatban a gyakorlati alkalmazása máris meggyőző eredményeket mutat.

Nemzetközi tesztsorozat igazolja az analitikai rendszerünk minőségét

A közelmúltban először vettünk részt egy nemzetközi tesztsorozatban, amelyet az Eigungsprüfung GmbH Akkreditációs Vizsgálati laboratóriuma végzett el. Összesen 14 ország 64 laboratóriumát minősítették az EN ISO/IEC 17025 szerint.

Az analízisek külső vizsgálata fontos része a minőségbiztosítási rendszerünknek. Lehetőséget nyújtanak a mérési eredményeink minőségének vizsgálatára és összehasonlítására. Az eredményekben esetleg fellépő eltérések és hibák így felfedezhetők és a jövőben elkerülhetők.

A tesztben egy 1.4545 (X5CrNiCuNb15-5-4) típusú acélötvözetet kellett vizsgálni. A teszteredmények igazolták szakkompetenciánkat a vizsgálat és a labor analitika területén: Azon legjobb 20 résztvevő között szerepeltünk, akik a tesztben mind a 10 analitikai pontosságot megkövetelő elemet igazolni tudták.

Centrifugál Öntvény Gyártási Folyamata

A centrifugális öntési eljárás ötvözi az anyag sokféleségét és a termelés hatékonyságát a kovácsolt termékek technológiai tulajdonságaival. Elvileg mindent le lehet gyártani rozsdamentes acélból, ami kerek és üreges a közepe.

Alapvető kompetenciánk a centrifugális öntési eljárás és azt követően a termék készre munkálása. Az eljárás során a legkülönbözőbb nemesacélokat és ötvözeteket tudjuk alkalmazni. A spektrum az alacsonyan ötvözött acéloktól a vasmentes ötvözetekig