Tökéletes centrifugál öntvény csapatmunkával

Christian Laudenberg 2001 óta öntödevezető a Kuhn rozsdamentes-acél centrifugál öntödében. Már fiatal korában elbűvölte a fotográfia. „Napfelkelte az Öntödében” címet adta és jellemezte vele ezt a találó képet, amelyben a forró olvadék sugárzása meleg fénybe borítja az öntödét.

Napfelkelte az öntödében

A kompozit öntvény gyártás különleges pillanata, amikor a második üstből öntenek. Előtérben Enrico Heiden műszakvezető felügyeli az öntési sebességet. Harald Schwab forgatja a kézi kereket és borítja az üstöt a beömlő tölcsérbe.

Az összetett öntés precizitást és rutinos csapatmunkát igényel. Az sokoldalú előkészítés és a technológiai folyamat számtalan befolyásolási lehetőséget rejt magában. Néha hat öntödei munkás dolgozik együtt, amelyben minden mozdulat egy jól kidolgozott balett koreográfiára emlékeztet. Évtizedes tapasztalatra van szükség és egy csapatra, akik vakon bízhatnak egymásban ahhoz, hogy ezzel az eljárással egy különleges terméket hozzanak létre. A folyamatot éveken át tökéletesítették, így a kompozit öntés a Kuhn öntöde specialitásának számít.

A képen látható öntőgép kis mérettartományra (külső átmérő > 60 mm, belső átmérő > 22 mm) és 25 kg feletti öntvény tömegre alkalmas. Egyike a Kuhn öntödénél alkalmazott nyolc horizontális- és négy vertikális öntőgépének. Egy új koncepció szerinti öntőgép éppen most készül. Ezzel a berendezéssel a Kuhn öntödében 2.300 mm külső átmérőjű és 5.000 kg tömegű öntvény is gyártható. Mindegyik gép saját konstrukció, amelyeket a szerkezeti osztályon és a gépműhelyben folyamatosan tovább fejlesztenek, így a technika legújabb állására és a piac követelményeire azonnal reagálni tudnak.

Cindy Kuhn-Chuang festőművész is megörökítette a Kuhn rozsdamentes-acél öntöde munkatársainak munkakörnyezetét.

Cindy Kuhn-Chuang